Projekt vego.

Sedan jag började på Hyper Island är dagarna i skolan sjukt långa och tiden till att laga mat finns knappt. Det har lett till att jag bara köper precis samma saker i mataffären och inte alls varierar mig som jag brukar. Som det ser ut just nu äter jag och Carl fisk/kött/kyckling ca 5 av 7 dagar i veckan. Det tycker jag är alldeles för mycket. Jag kommer liksom inte på några vegetariska recept när jag väl står och ska handla. Jag har därför kommit fram till att det är tid för mig att omprogrammera min hjärna, och det har jag tänkt att göra genom att bara äta vegetariskt i en månad. Målet med det är att min hjärna ska fungera tvärt om dvs att vi istället äter vegetariskt 5 av 7 gånger i veckan.

Blandad från förra veckanBlandat från augustiSom semester fast hemma.

För att hjälpa mig själv på traven har jag köpt en kokbok som verkar vara fylld till bredden av sjukt goda och enkla recept, om allting finns levererat och beskrivet så kan det ju inte bli så svårt? Tanken är att jag ska prova nya saker, så jag tänker inte laga de vegetariska recepten jag redan har i min lilla receptbank. Så kan inte ni tipsa mig med era bästa, godaste och enklase vegetariska recept?

Första veckan i augusti Här är ett favoritrecept från mig, som jag hittade via Sara som hittade det här.

Jag ska försöka att uppdatera här med nya favoritrecept osv, tänkte att det kanske kunde bli en lite rolig följetong eller vad säger ni?

 

23 Responses

  1. Beatrice says:

    Gillar det här! Jobbar själv på ungefär samma sak, och tycker det är rätt svårt att byta snabbt från köttets enkelhet till det vegetariska som känns lika enkelt i tillagning, men svårare att få bra smak på typ? Men det här är superbra!

  2. Josefin says:

    Pickipickis vegetariska lasagne – googla!
    Potatispannkaka från kokboken Mera vego (lättlagat och mer mättande än vanlig ugnspannkaka), sen är ju raggmunkar sjukt gott, men lite jobbigare att laga med all stekning.

    Vad är det för vegetarisk kokbok du köpt? Hade varit roligt med en recension av den längre fram när du hunnit laga några recept!

  3. Klara says:

    Gör en bas av krossade tomater (även kokosmjölk om man gillar det), färsk chili, vitlök, basilika. Koka upp. Lägg i linser/bönor, lök, morötter, potatis, squash eller annan valfri grönsak. Superenkel gryta och går att variera i oändlighet. Servera som den är med bröd, eller fixa couscous till :)

  4. Lovlilett says:

    Bra jobbat! Vi har ett liknande projekt hemma, vi gick från 2 veggodagar i veckan till enbart 2 köttdagar i veckan – och målet nu är att äta helt vegetariskt när vi är hemma (sånär som på fisk). Svåraste är dock att få sambon att sluta med de köttiga påläggen ;)

  5. Mikaela says:

    Har tyvärr inget tips, men vill själv äta mer vegetariskt så följer gärna detta :) Hoppas du bloggar om de bästa recepten du upptäcker! :D

  6. the vegan stoner har ju de enklaste veganska recepten <3

  7. elise says:

    favoriter jag kör ofta:
    – paj med rödbetor, chèvre/feta, timjan & valnötter. dödsgott.
    – pasta carbonara med vegetarisk “bacon” (finns i frysdisken) & en riktigt bra parmesanost! så enkelt o ändå så megagott!
    – halloumiburgare. dela en stor halloumi i två, stek, släng i ett frisco-bröd, toppa halloumin med typ ketchup, bladspenat, pesto, lök, vadsomhelst. SÅ gott. åh vill ha det nu.

  8. Em says:

    Snabb, studentvänlig och vegetarisk: pasta med tomat och linssås.
    Basen är lök, vitlök, krossade tomater, röda linser, salt och peppar. Kan tänka mig att det går att variera i all oändlighet. Toppad med lite fetaost och grovmalen peppar smakar det utsökt. Blir perfekt matlådemat dessutom!

  9. silja says:

    kul! paj & soppa är ju nagot som det finns hur manga vegetariska varianter som helst av och det bade blir gott & gar snabbt :) och eftersom det är pumpasäsong sa tipsar jag om den här: http://www.greenkitchenstories.com/roasted-butternut-coconut-soup/

    tycker ocksa det vore kul att fa veta vilken kokbok du köpt!

  10. Kristin says:

    Vegetarisk wok:
    Släng ner de grönsaker som du gillar tillsammans med tofu. Jag tar typ paprika, vitkål, purjolök, champinjoner och sockerärtor. Blanda riktig soja, sesamolja, krossad chili, hackad ingefära, hackad vitlök och om man vill fuska lite fisksås. Woka snabbt i omgångar på hög värme. Häll i olja i pannan, lägg i en del av grönsakerna, häll över en del av kryddblandningen och kör ett par minuter. Servera till jasmineris. Smaklig måltid.

  11. Henrietta says:

    Åh, vad kul!
    Jag har ett litet vegetariskt tips som är väldigt enkelt och inte jättejättedyrt, nämligen “mandelfrikadeller”! Recept här: https://www.coop.se/Recept–mat/Recept/v/vegetariska-frikadeller/ Bara att mixa ihop, rulla bollar, koka ett par minuter, steka ett par minuter till och sedan är det klart! Megaenkelt och gott och går att äta till det mesta!

  12. Veronika says:

    http://www.greenkitchenstories.com/ har jättebra recept, speciellt deras Beet Bourguignon :) fast ät den med potatismos istället så får du en väldigt lyckad och mustig hösträtt.

    annars brukar jag köra vanliga kötträtter och ersätta köttet med aubergine, zucchini och/eller bönor, ex:
    carbonara med ungsrostad zucchini istället för bacon,
    chicken tikka masala (brukar använda mig av https://sortedfood.com/ recept och sedan byta ut kycklingen mot bönor, aubergine eller linser)
    hamburgare och fyll dem med hemmagjorda falafel-biffar.

  13. rebecca says:

    Måste bjuda hem dig till mig den här månaden då!

  14. Melisende says:

    Härligt initiativ! Jag är vegetarian och har så varit det väldigt länge. Men aldrig varit ett jättefan av att laga massa mat. Det gäller att hitta enkla rätter, det får inte vara för krångligt en vardag. Och därför vill jag tipsa dig om bloggen Vegoriket http://vegoriket.se/, finns även en superbra mattidning som killen Mattias bakom bloggen har hand om. En av mina favoriter är tacopajen, verkligen superenkelt och jättegott! Såg att någon redan tipsat dig om Green Kitchen Stories, också jättebra!

    Vi brukar göra quesedillas också, vi köper mjuka tacoskal, blandar ihop en röra beståendes av blandbönor, fetaost, vanlig ost och babyspenat samt kryddor av olika slag, röran läggs i tacoscalen ihop med jalapenos och in i ugnen. För den enkla vardagsmaten pasta och köttfärssås använder vi oss utav Anammas sojafärs, krossade tomater och färsk basilika. Lycka till!!

  15. Eva says:

    Denna är en klassiker hemma hos oss. Funkar väldigt bra som matlåda också.

    2-3 portioner.
    4 strimlade quornfiléer
    1 finhackad gul lök
    1 finhackad vitlöksklyfta
    skalet och saften av 1 citron
    ca 2 dl fryst spenat
    1,5 dl grädde av valfri fetthalt
    2,5 dl grönsaksbuljong

    Tina spenaten. Stek filéerna i olja, tillsätt löken och fräs försiktigt så att den inte blir bränd. Häll över citronsaften och blanda i spenaten. Tillsätt grädden och buljongen. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt citronskalet. Servera med ris.

    Annat vegetariskt som vi kör ofta:
    – Spaghetti Carbonara med halloumi istf bacon
    – Rösti
    – Våfflor med en del av mjölet utbytt mot grahamsmjöl, serverade med tångcaviar, gräddfil, dill, avokado etc.
    – Falafel med saffransbulgur, creme fraice och en stark-syrlig tomatsås med russin
    – Pyttipanna med halloumi istf köttprodukter
    – Kroppkakor med en fyllning av lök, svamp och halloumi
    – Paella
    – Svamprisotto
    – Soppa och varma mackor (t ex tomatsoppa, potatis- och jordärtskockssoppa, creme ninon, denna: http://taffel.se/recept/kramig-squashsoppa-med-parmesan)
    – Risgrynsgröt
    – Tacos med quornfärs

  16. Evelina says:

    alltså, jag råkade göra en helt suverän kikärtsgryta typ förra veckan. jag skar champinjoner, purjolök och vitlök och stekte tills det kändes bra, sedan hade jag ner rivna morötter och fryst spenat. när spenaten inte var fryst längre hade jag på tomatpuré, spiskummin (massor), chilipulver, lökspulver, lantbuljong, salt och peppar. rörde runt detta och hade sedan på vatten och lite grädde och lät koka upp och hällde på mer tills jag hade en konsistens jag tyckte om. och sedan hade jag helt enkelt i tetrakikärtor, och små gurkstavar och åt med ris! rekommenderas. och gurkstavarna är typ ett måste, så himla gott. gurka i mat är väldigt underskattat.

  17. gud jag har så många favoritrecept! men en av de absolut senaste är en tomatsoppa jag gjorde för ett litet tag sedan. titta här: http://sisterdisco.blogg.se/2014/september/tomato-soup.html
    och en nori-wrap jag gjorde början på året. lite lite meckigt, men så himla gott och värt tiden! http://sisterdisco.blogg.se/2014/february/vegan-nori-wraps.html

  18. Olivia says:

    ooooooooooooh, ser så gott ut att du plågar mig så en tisdagsnatt, vill bara ha, ha, ha

  19. Cornelia says:

    Mums! Den där sallads-grejs-blandningen ser riktigt god ut! Är inne på att göra massa olika blandningar till salladsaktiga rätter, det blir liksom aldrig (oftast inte) fel.

  20. lina says:

    http://www.ica.se/recept/aubergine-och-zucchinilasagne-667650/ Denna lasagne är så SJUKT god, alltså så himla himla god och man “saknar” inte köttet alls i den. Gjorde den här i Costa Rica för en månad sedan efter nästan 9 månader utan och jösses, kunde knappt sluta äta!! Mitt bästa vego-recept.

  21. Robin says:

    Finns ganska mycket vegetariska recept i kategorin “Recept” på min blogg :) Försöker också att äta mest vegetariskt, fast inte uteslutande. Mår bättre i både kroppen och själen av det.

    Här hittar du en drös enkla och snabblagade recept! http://www.robindenise.se/search/label/Recept

Leave a Reply