Fotoguider

Jag har lärt mig att fota genom att göra det ofta och genom att läsa hundratals fotoguider. Här kommer ett inlägg med samlade fotoguider från mig och från andra bloggare. Jag älskar att testa nya sätt att redigera bilder på, det är så kul och jag tycker att en lär sig otroligt mycket nytt genom att se hur andra gör. Klicka på rubrikerna eller bilden för att komma till guiden i fråga!

Mjukt drömljus

trix_after_185318403

Hos Smäm hittade jag denna guide över hur en skapar mjukt drömljus. Det var efter att jag testade den som jag insåg hur mycket en kunde använda sig av blandningsläget i photoshop, dvs om bilden ska vara “normal” eller ha soft light, screen light osv. Sjukt användbart och bra!

Ljust och kontrastrikt

dsc_0003_5_liten_50858ec7e087c3229e666c05

I den här inlägget kommenterade jag för jag blev så fascinerad över att Julia sparade sina kurvor i photoshop, fick detta briljanta svar:

“För att spara din kurva: gå in i curves-läget och klicka sen på lilla menypilen där man får upp alla val. Där väljer du “Save Curves Preset…” Det knixiga är sedan att hitta rätt mapp, mina kurvor ska sparas i Bibliotek -> Applications Support -> Adobe -> Adobe Photoshop CS4 -> Presets -> Curves, det borde vara någon slags standard. Sedan när du öppnar curves-läget igen finns din sparade kurva med bland valen”

Obs: spara även psd-filen innan ni packar ihop fotot när ni har fått till en redigering ni är extra nöjda med. Då kan en nämligen bara öppna den filen och klistra in det fotot en vill ha med den redigeringen till nästa gång= sparar massor med tid.

Ljusa och drömlika bilder:
efter
En guide jag har gjort där jag visar hur en går tillväga för att få bilderna att se sådär ljusa och sagolika ut.

Kontrastrik sepia
foreefter_532e065cddf2b351df32fffa

Den här guiden av Jennifer länkade jag ju till för inte så länge sedan men jag tycker den är strålande så självklart måste den vara med här också! Ett tips här är att byta ut färgerna där Jennifer använder sig av brunt och vitt, prova runt och se vad som blir bra!

Har ni kommit över någon fantastisk guide som jag har missat? Kommentera och länka till den i sånt fall så blir jag jätteglad!

Posted on: 7 Comments

7 Responses

 1. Maria says:

  Åh älskar läsa fotoguider!

 2. Fanny says:

  Tack, jättebra tips!

 3. Beatrice says:

  Jag använde alltid den här i början, när jag skulle lära mig inställningar. Den är enkel och gör att man förstår i alla fall varför man gör det, så att man kan börja öva!
  http://nevnarien.se/2009/may/slutartid-blandare-iso.html

 4. Olithee says:

  cant wait for summer time for fruit breakfast ym

 5. smäm says:

  Tack för att min guide fick vara med i detta inlägget! Kramar :)

 6. Johanna says:

  åååh tack! har nyligen skaffat ps igen efter några år utan, och man blir ju lite ringrostig! Så det här var perfekt! :)

 7. Mathilda says:

  Att hitta inspiration & tips/trix hos andra är bland det bästa för att fortsätta utvecklas!

Leave a Reply